در اینجا صرفا به مراحل ارسال کالا به خریدار صحبت میکنیم. بنابراین فرض را بر این میگیریم که شما مشتری خود را یافته اید، محصول خود را به درستی و طبق سفارش آماده کرده اید و حالا میخواهید کالا را ارسال کنید. به طور عمومی یک صادر کننده زعفران زمانی که محصول نهایی خود را آماده کرده باید به موارد زیر آگاه باشد:
بسیاری از خریداران بین المللی زعفران، از صادر کننده زعفران گزارش آنالیز کیفیت زعفران میخواهند. صادر کننده زعفران ملزم به تهیه این اسناد میباشد و باید همراه با سایر اسناد برای فرستنده به متصدی حمل تحویل نماید. این گزارش برای صادرات زعفران ضروری است.
برای آشنایی خریدار کالا با نوع کالای صادراتی و فروشنده آن، صادر کننده موظف است پیش فاکتور حاوی این نوع از اطلاعات را برای آن شخص، شرکت یا سازمان دولتی ارسال کند. این پیش فاکتورها به زبان انگلیسی بوده و در دسترس صادرکنندگان قرار می گیرد.
صورتحساب یا Invoice سندی است که به خریدار اعطا میشود. در این سند مبلغ معامله و میزان کالا یا خدمات مورد معامله بیان میشود.
در فرآیند حمل و نقل کالا به همراه Invoice سند دیگری به نام پکینگ لیست (Packing list) هم ارائه میشود. این سند هم از موارد الزامی در حمل و نقل کالا در مبادلات بین المللی به شمار میآید.
پکینگ لیست شامل مواردی از قبیل نوع اقلام صادراتی، ابعاد بسته ها، تعداد بسته ها و وزن خالص و ناخالص محصول میشود.
بارنامه که به اختصار با B/L شناخته میشود، یکی از مهمترین اسناد در فرآیند حمل و نقل بین المللی کالا میباشد.
بارنامه سه کارکرد اساسی دارد؛ اول سندی است که متضمن قرارداد حمل و نقل کالاست؛ دوم رسید کالا به شمار میآید و سوم دلیلی بر مالکیت کالا است.
صادر کننده در این مرحله کالای توافق شده را طبق قرار قبلی با خریدار خود در کشور مقصد تهیه کرده و مطابق با استانداردهای آن منطقه بسته بندی می نماید تا برای ارسال از طریق زمینی، دریایی و یا هوایی آماده شود.
تمام هزینهها با نرخ ارز روز اظهار و با واحد ارزی مورد معامله صورت میگیرد.
اول صادر کننده زعفران باید بهای سیف (CIF) را پرداخت کند. بهای سیف بر مبنای اینکوترمز بین المللی است. گمرک ایران نیز صادر کننده زعفران را ملزم میکند که برای صادرات زعفران حق گمرکی صادراتی زعفران را بر مبنای این هزینه ها پرداخت کند. این هزینه شامل موارد زیر است:
صادر کننده کالا باید مجوزهای لازم را از سازمان ها و ارگان های مربوطه مانند وزارت بهداشت، وزارت کشاورزی، وزارت صنعت معدن و تجارت، همچنین سازمان ملی استاندارد و دیگر سازمان ها و نهادهایی که در امر صادرات دخالت دارند، دریافت کند تا بتواند مراحل بعدی را طی کند.
برای اظهار محموله صادراتی زعفران، میبایست کالای خود را به گمرک مربوطه که احتمالا یک گمرک فرودگاه است حمل کنید. البته باید مدارکی را که تا به این لحظه برای حمل زعفران صادراتی تهیه کردهاید همراه بار داشته باشید.
به خاطر داشته باشید که در حال حاضر با توجه به الکترونیکی شدن مراحل گمرکی و صادرات زعفران یا هر کالای دیگری، بسیاری از مراحل اظهار زعفران صادراتی میتواند در سامانه نگار گمرک صورت پذیرد.
باید بدانید که ایران قوانینی برای صادرات زعفران تعیین کرده است که صادر کنندگان زعفران برای اظهار زعفران به گمرک و انجام تشریفات گرمکی زعفران، باید از گمرکات خاصی اقدام به حمل و نقل زعفران صادراتی نمایند. صادر کننده زعفران میتواند از گمرکات زیر اقدام به حمل زعفران صادراتی نماید:
قرارداد های صادرات زعفران معمولا با اینکوترمز CIF (سیف) صورت میپذیرد و این به دلیل قوانین گمرکی کشورمان است. در این نوع اینکوترمز صادراتی شما باید حداقل بیمه معادل ۱۱۰٪ ارزش کالا را بیمه کنید. وظیفه بیمه محوله زعفران صادراتی به عهده فروشنده است.
قرارداد با شرکت حمل
حمل و نقل زعفران صادراتی معمولا باید توسط یک شرکت حمل و نقل بین المللی انجام شود. اما به دلیل پیچیدگیهایی که میتواند یک قرارداد حمل و نقل داشته باشد، معمولا این بخش از عملیات بر عمده یک متصدی حمل یا فوروارد است. ممکن است فورواردر خدماتی مانند بیمه یا سایر أمور را برای شما انجام دهد. حتی میتوانید کار حمل زعفران صادراتی از درب انبار خود و قرارگیری آن در کانتیتر را هم به فورواردر بسپارید.
بازرسی میبایست توسط یک شرکت بازرس که مورد قبول طرفین است انجام شود. این شرکت ها معمولا بین المللی هستند. شرکت بازرسی در پایان برای انجام حمل و نقل زعفران صادراتی گواهینامهای صادر میکند که باید برای خریدار ارسال شود.
در این مرحله فاکتور فروش زعفران صادر شده و به تایید دفتر اتاق بازرگانی محل میرسد.
اتاق بازرگانی پس از مشاهده فاکتور فروش مبدأ، بارنامه حمل و پروانه گمرکی زعفران را صادر می کند.
در مرحله پایانی شرکت حمل و نقل جواز خروج کالا از گمرک را از صادرکننده زعفران دریافت کرده و آن را پس از بارگیری به کشور مقصد حمل می کند.
کشور ایران از جهت آب و هوا و خاک برای تولید زعفران با کیفیت بسیار مناسب میباشد. اما این کافی نیست و باید از ابتدای کار نکاتی را رعایت کرد تا بتوان کیفیت زعفران را حفظ کرده و به دست مشتری رساند. در ادامه این نکات را بررسی میکنیم؛ با ما همراه باشید.
آب و هوایی که برای کشت زعفران با کیفیت مناسب است، آب و هوای نیمه خشک است. مکان هایی که زمستان های ملایم و تابستان های گرم و خشک داشته باشد.
خاک مورد نظر برای تولید یک زعفران با کیفیت خاکی سبک که معمولا ترکیبی از شن و ماسه همراه با مقدار خیلی کم آهک است. میزان ph خاک باید بین 7-8 باشد. باید در نظر داشت در صورتی که خاک زمین سخت و شکننده و یا پر از هوموس باشد زعفران رشد خوبی نخواهد داشت.
زعفران باید در زمینی عاری از هرگونه علف هرز بوده و خاکی شیرین داشته باشد. از آن جایی که پیاز زعفران برای 5-7 سال در زمین قرار داشته، باید قبل از کاشت به وضعیت خاک توجه داشته و رسیدگی های لازم انجام شود. باید به خاطر داشت در زمین مورد نظر در چندین سال گذشته زعفران کشت نشده باشد. چراکه خاک توان و ذخیره خود را از دست داده و از کیفیت زعفران کاسته میشود.
این آب و هوا و وضعیت مناسب خاک برای تولید زعفران با کیفیت در بیشتر مناطق ایران وجود دارد. بنابراین در صورت حفظ این شرایط و رعایت دیگر نکات میتوان زعفرانی با کیفیت بی نظیر به دنیا عرضه نمود.
به طور متوسط 100 کیلو کود اوره به همراه 10-15 تن کود حیوانی همراه با کود شیمیای حاوی فسفر و پتاس برای هر 3 سال در هر هکتار کفایت میکند. باید به خاطر داشت باید این کود مدت ها قبل از شروع کاشت به زمین داده شود. چراکه نزدیک بودن به زمان آماده سازی زمین برای کاشت زعفران از کیفیت محصول نهایی میکاهد.
برای داشتن زعفران با کیفیت باید بذر مناسب را انتخاب نمود. در نهایت از بین پیاز های به عمل آمده پیاز هایی که زخیره غذایی مناسبی دارند (حدود 8 گرم) را انتخاب کرده و برای کاشت آماده میشوند.
باید دقت داشت تا پیازها تو خالی یا پوسیده نباشند و از سلامت کامل برخوردار باشند. پیاز های مادر به علت آماده بودن برای بچه زایی چند پوسته دارد. پوسته رویی زبر و پرز دار است و در داخل توپر، سفید، شیرین و یک تکه است. قطر این پیاز نزدیک به 3-5 سانتی متر است.
پیاز ها باید سالم، شاداب و بدون هر گونه زخم و عاری از هر گونه بیماری و آلودگی باشد. میتوان برای حفظ پیاز ها از هر گونه آلودگی، در زمان کاشت مقداری سموم مجاز از جمله سرزان و یا گرانوزان استفاده نمود. برای هر 100 کیلو پیاز از میزان 300-500 گرم سم استفاده میشود. رعایت تمامی نکات می تواند در نهایت کیفیت زعفران تولید شده را تضمین نماید.
امروزه با استفاده از تکنولوژی های روز دنیا و با کمک متخصصان مربوطه بذر های زعفران با کیفیت و اصلاح شده و پیاز های بسیار قوی برای کاشت تهیه و در اختیار کشاورزان قرار میگیرد.
در حال حاضر کشورمان ایران میتواند از پتانسیل تعداد زیاد دانشجویان کشاورزی استفاده نماید. به طوریکه در این مسیر تولید کننده را یاری نموده و در ضمن فرصت های شغلی مناسب را برای قشر تحصیل کرده مهیا نماید.
بهتر است در کمترین فاصله پس از بیرون آوردن پیاز از زمین، کاشته شود تا با شرایط جدید کنار آمده و مهیا برای رشد بشود. بهترین زمان برای درآوردن و کاشت مجدد در دوره خواب پیاز زعفران می باشد.
برای داشتن زعفران با کیفیت کاشت پیاز باید در بازه زمانی نیمه اردیبهشت تا نیمه تیر ماه به مدت 60 روز باشد. بهتر است بعد از این زمان در آوردن پیاز انجام نشود. چراکه ممکن است پیاز برای جوانه زنی آماده شده باشد و دیگر برای اقدام دیر باشد. دوره بیداری پیاز زعفران از آبان ماه تا نیمه های اردیبهشت است.
برای هر هکتار زمین چیزی حدود 2 تن پیاز مورد نیاز است. در صوتی که در سال 7 پیاز ها خارج نشوند، به مرور پوک شده و از بین می روند. میزان پیاز موجود در سال 7 نزدیک به 5 برابر میزان زمان کاشت است. برای حفظ کیفیت زعفران لازم است موارد بهداشتی در نگهداری پیاز نیز به دقت رعایت شود.
اوایل بهار شخم عمیق و سطحی زده میشود و در صورت نیاز از کودهای پوسیده حیوانی و شیمیایی استفاده میشود. سپس خاک را مجددا شخم زده و رها میکنند. قبل از کاشت و برای آماده سازی زمین در ابتدا آبیاری انجام می شود و پس از رفع علف های هرز شخم زده می شود و کلوخه ها خرد میشوند. سپس کرت بندی انجام میشود.
زمین مورد نظر باید در محلی آفتاب گیر و به دور از سایه درختان و و عاری از سنگ های ریز باشد. باید همواره در نظر داشت همه کارها طبق دستور العمل های علمی انجام شود تا کیفیت زعفران حفظ شود.
پس از بیرون آوردن و انتخاب پیازهای مناسب، زمان کاشت می رسد. می بایستی پیاز ها روی ردیف های مرتب با فاصله 7 تا 10 سانتی متر و درعمق 20 تا 25 سانتی متر باشد. بهتر است فاصله بین ردیف ها حدود 20 سانتی متر باشد.
باید در نظر داشت از آن جایی که این پیاز مدت 5 تا 7 سال در خاک باقی خواهد ماند و یکی از با ارزش ترین مواد غذایی را تولید میکند بهتر است فاصله ها از این میزان کمتر نباشد. در این صورت میتوان تا سال آخر زعفران با کیفیت برداشت کرد.
برای موفقیت در داشت و برداشت زعفران باید به آبیاری بسیار دقت نمود. بهتر است اولین آبیاری پس از کاشت انجام شود. از آن جایی که رشد زعفران به این آبیاری بستگی دارد آبیاری اولیه در طول چند روز انجام میشود تا در نهایت برداشت هم در چند روز انجام پذیرد و هر روز گل های تازه و با نشاط برداشت شوند تا کیفیت زعفران حفظ شود.
این محصول مقاوم به کم آبی بوده و در مجموع به نسبت دیگر محصولات کشاورزی آب کمتری نیاز دارد. اما باید به فواصل زمانی و زمان های آبیاری توجه شود.
اولین آبیاری پاییزه باید حتما 15 روز قبل از بیرون آمدن ساقه باشد. اگر این موضوع رعایت نشود ابتدا برگ ها رشد کرده و در برداشت مشکل بوجود میآید. زعفران دیگر نیاز زیادی به آبیاری ندارد و اغلب بارش های زمستانه آب مورد نیاز این محصول را تامین میکند. این بارش ها و یا آبیاری های زمستانه به درشت شدن پیاز ها کمک میکند. علف های هرز همیشه رقیبی بسیار خطرناک برای زعفران با کیفیت بودهاند. در این محصول با ارزش هم باید در طول مدت کاشت و داشت و برداشت علف های هرز را از بین برد.
یکی از زیبا ترین مناظر طبیعی، زمینی است که گل های زعفران در آن درآمده اند. بوی خوش گل زعفران در چنین فضایی بی نظیر است. برای برداشت صحیح و اصولی که به کیفیت زعفران آسیبی نرسد، باید نکاتی را رعایت نمود.
زمان مناسب برای برداشت گل ها از طلوع آفتاب تا زمانی است که آفتاب سطح مزرعه را پوشانده است. در این زمان گل ها شاداب میباشند و میتوان به صورت غنچه آن ها را برداشت کرد. در صورت تعلل در زمان برداشت و افتادن نور خورشید، گل ها بی حال شده و به مرور زمان پلاسیده میشوند. این تاخیر می تواند کیفیت زعفران را بسیار پایین بیاورد.
ممکن است نگهداری زعفران در انبار صادرات یا در قفسه آشپزخانه باشد. نکته مهم این است که بدانیم برای حفظ کیفیت زعفران چه روشی را باید برای نگه داری آن بکار برد. روشی که باعث شود زعفران طعم و عطر بینظیرش را از دست ندهد و همیشه بتوان زعفرانی با کیفیت استفاده کرد.
مهم نیست که شما یک صادر کننده زعفران هستید یا یک خانه دار. در هر حال شما باید به روش نگهداری این محصول ارزشمند اهمیت زیادی بدهید. مخصوصا اگر تاجر باشید و بخواهید یک محصول درجه یک صادر کنید. لازم است که روشی را برای نگهداری زعفران انتخاب کنید که تضمین کننده کیفیت زعفران باشد. توجه به موارد زیر، چه برای تجار زعفران و چه برای یک مصرف کننده ضروری است:
از آنجایی که رطوبت تأثیر نا مطلوبی بر روی کیفیت زعفران می گذارد، بهتر است که زعفران را به طور کامل در ظروف فلزی یا چوبی بسته بندی کنیم. توصیه می شود به هیچ عنوان از ظروف پلاستیکی کم کیفیت برای این امر استفاده نکنید. چرا که خواص زعفران در جنین ظروفی از بین می رود.
یکی دیگر از بسته بندی های مناسب برای نگهداری زعفران ، ظروف پلی کریستال است. این محصول جایگزین مناسبی برای ظروف پلاستیکی است که به حفظ کیفیت زعفران کمک می کند. شرکت صدف پک بهترین تولید کننده این ظروف پلی کریستال زعفران در ایران و جهان محسوب می شود.
این ادویه خوش عطر در دماهای پایین پایداری رنگ و عطر بهتری دارد. هر چه دما بالاتر برود این خواص را از دست می دهد. بررسی ها نشان داده است که بهترین دما برای نگهداری دمای عادی محیط است. اگر فکر می کنید که دمای محیط گرمتر از حد معمول است (مثل آشپزخانه) می توانید برای حفظ کیفیت زعفران آن را در یخچال هم نگه دارید.
از جمله عواملی که در نگه داری زعفران باید به آن توجه شود میزان رطوبت محیط نگهداری زعفران است، یعنی اینکه باید رطوب کم باشد. در غیر این صورت زعفران رطوبت محیط را به خود جذب میکند و باعث می شود رنگ و بوی خوب خود را از دست بدهد.
کیفیت زعفران مهمترین موضوع برای مصرف کننده است. شیوه های گوناگونی برای حفظ کیفیت زعفران و نگه داشتن آن در شرایط مناسب وجود دارد. در ادامه چند روش و شیوه را بیان میکنیم:
جهت نگهداری زعفران در انبار نخست باید قفسه هایی از جنس فلز و یا پالت کار گذاشته شود.
برای آنکه زعفران ها به صورت استاندارد انبار و نگهداری شوند ابتدا باید زعفران را به صورت سنتی یعنی قرار دادن زعفران در دمای محیط به مدت چند روز یا به صورت روش اسپانیایی و سپس بسته بندی شود.
روش اسپانیایی خشک کردن زعفران یعنی خشک کردن آن به وسیله هیتر یا بخاری برقی در دمای ۵۵ درجه سانتیگراد به مدت ۵۵ دقیقه و سپس بسته بندی آن در ظروف مناسب و استاندارد.
بهترین دما برای زعفران خشک و بسته بندی شده ۲ تا ۵ درجه سانتیگراد می باشد.
بهترین شرایط نگهداری برای زعفران محیطی تاریک و بدون رطوبت است.
زعفرانها باید هر ماه یک بار از لحاظ شرایط نگه داری و کیفیت بررسی شوند.
برای نگه داشتن زعفران در شرایط مناسب بهتر است ابتدا آن را به صورت کامل خشک و آسیاب کرده و در ظرفی که جریان هوا نداشته باشد قرار دهید.
بسته بندی استاندارد می تواند نتایج زیادی را با خود به همراه داشته باشد که در نهایت سود آوری بیشتر را برای تولید کننده بهمراه خواهد داشت.
بعد از برداشت زعفران و جداسازی کلاله زعفران به عنوان با ارزشترین جزء ، باید در کمترین زمان و در مکانی استریل، عملیات خشک کردن انجام شود. بهترین زمان برای بسته بندی زعفران در این مرحله است. با استفاده از انواع بسته بندی زعفران صادراتی می توان به حفظ کیفیت زعفران کمک کرد.
انتخاب حجم مناسب زعفران صادراتی
در ادامه حجم مناسب ظروف بسته بندی را انتخاب کنید. بسته بندی صادراتی میتواند در اندازه های کوچک یا بزرگ انتخاب و به بازار جهانی را عرضه گردد. البته استقبال از اندازه های کوچکتر بسته بندی صادراتی زعفران در میان مصرف کنندگان بیشتر و سود حاصل از آن نیز بیشتر است.
نقش بسته بندی در فروش زعفران قابل انکار نیست. چرا که در صورت حفظ کیفیت محصول، میتوانید بیشترین سود را نسبت به کالای تولید شده داشته باشید.
زعفران را به روش های مختلفی بسته بندی میکنند. بسته بندی صادراتی زعفران می تواند به صورت دستی و یا تمام اتوماتیک انجام شود. البته دستگاه های اتوماتیک اعتماد مصرف کننده را بیشتر جلب کرده و احتمال خطا و اشتباه و ایجاد آلودگی را کمتر میکند. قطعاً هزینهای که برای خرید دستگاه های بسته بندی زعفران صادراتی تخصیص داده میشود، یکی از به صرفه ترین هزینه های جاری کالای صادراتی است.
متاسفانه در صورت کوتاهی در این قسمت و کاهش کیفیت بسته بندی های زعفران صادراتی، حین جابجایی و صادرات ارزش کالای تولید شده شما، پایین تر آمده و نه تنها سود نمیکنید، بلکه شما را با ضرر نیز همراه میسازد.
در ادامه مطلب به بررسی انواع دستگاه های بسته بندی زعفران میپردازیم.
این دستگاه با داشتن ولوم حرارتی و قابل تنظیم برای پوشش های پلاستیکی مورد استفاده قرار میگیرد. اغلب این وسیله را برای استفاده های محلی و خانگی استفاده میکنند. متاسفانه این روش برای بسته بندی صادراتی زعفران قابل استفاده نیست. چراکه از ظاهری زیبا برخوردار نیست و اغلب، بازارهای عمده و ارزان قیمت، مخاطب این نوع بسته بندی میباشند.
برخی از دستگاه های بسته بندی دستی به صورت اتوماتیک تاریخ تولید و دیگر مشخصات را بر روی پلاستیک حک میکنند که این خصوصیت در بسته بندی های صادراتی اهمیت بالایی دارد.
دستگاه اسکین پک یک دستگاه نیمه اتوماتیک محسوب میشود. دستگاه بسته بندی زعفران اسکین پک یک لایه پلاستیک برای زعفران قرار می دهد. میتوان با طراحی یک بسته زیبا با استفاده از دستگاه اسکین پک زیبایی بیشتری به بسته بندی نهایی دهید. با این روش ارزش افزوده ایجاد کرده و در صورتی که طراحی بستهبندی داخلی به خوبی انجام شده باشد، میتواند برای رقابت به بازارهای جهانی نیز صادر گردد.
این دستگاه نیز از جمله دستگاه های نیمه اتوماتیک به حساب می آید. نحوه عملکرد این دستگاه به صورتی است که با قرار دادن بسته بندی نهایی بر روی صفحه دستگاه رل پلاستیکی دور تا دور محصول نهایی را در بر میگیرد. البته باید در نظر داشت در صورتی که طراحی داخلی محصول و جعبه اولیه به صورت زیبا و با ارزش انجام شده باشد، در نهایت خروجی دستگاه شیرینگ پک ارزش افزوده بیشتری بر روی بسته بندی زعفران به وجود میآورد.
در صورتی که جعبه طراحی شده فلزی و قابل وکیوم باشد، میتوانید از دستگاه وکیوم بسته بندی زعفران استفاده نمایید. این امر یکی از بهترین روش ها برای افزایش ماندگاری و حفظ کیفیت محصول است. در صورتی که انتخابی از جنس پلاستیک مرغوب و باکیفیت داشته باشید، یک لایه محکم و مقاوم در برابر رطوبت بر روی محصول نهایی زعفران شما ایجاد میکند. این موضوع بسته بندی صادراتی زعفران تولید شده را از دیگر بسته بندی ها متمایز میکند.
در صادرات بین المللی باید به خاطر داشته باشیم که منطبق بودن با استانداردهای بین المللی تجارت زعفران اهمیت زیادی دارد. چرا که یکی از مهم ترین پل های ارتباطی در میان کشورهای دنیاست. بنابراین آنالیز کیفیت زعفران و بررسی کیفیت آن اهمیت بالایی دارد. باید به خاطر داشته باشیم که در حین جابجایی زعفران ممکن است هر اتفاقی برای بسته بندی صادراتی زعفران ارسال شده بیافتند. خوشبختانه در حال حاضر بیشتر مراحل بسته بندی و آماده سازی زعفران نیاز به مجوز و تاییدیه از سوی وزارت بهداشت دارد. همین امر رعایت اصول بهداشتی و استانداردهای داخلی را برای زعفران تولید شده تضین میکند.
منبع: صدف پک
در اینجا چند روش ذکر میشود که با بکارگیری آنها میتوانید زعفران خالص را به سادگی شناسایی کنید:
افراد سودجو و متقلب، برای اینکه وزن زعفران را بالاتر ببرند، از روش های مختلفی استفاده میکنند. در زیر برخی از این روش ها را بررسی کردهایم:
همانطور که اشاره شد، با توجه به اینکه زعفران کالایی گرانبهاست، میزان تقلب در عرضه آن بالاست. بنابراین در ادامه روش های مختلف تشخیص زعفران اصل را مطرح میکنیم.
یکی از روش های تشخیص زعفران اصل از زعفران تقلبی تشخیص از روی ظاهر زعفران است. گاهی پیش می اید که برای بالابردن حجم زعفران، سودجویان اقدام به مرطوب کردن زعفران می کنند. در این هنگام رشته های زعفران به دلیل سنگین شدن و رطوبت در آن، سنگین شده و فشرده می شوند. در این حالت زعفران کمی حالت تردی خود را از دست داده و نرم می شود.
ممکن است که در این حالت رنگ زعفران به ساقه یا حتی ظرف نگهدارنده هم کمی سرایت کرده باشد. به همین علت برای تشخیص زعفران تقلبی از اصل، ببیند که رشته های زعفران به هم چسبیده اند یا نه.
دقت کنید که نوک شاخه زعفران باید شیپوری باشد. زعفران تقلبی نمی تواند چنین حالتی داشته باشد.
زعفران در بنزین حل نمی شود. بنابراین می توانید با حل کردن زعفران در بنزین تشخصی بدهید که زعفران شما زعفران اصل است یا زعفران تقلبی.
وقتی به رشته زعفران حرارت بدهید، رنگ زعفران نباید به رنگ زد تبدیل شود. این یک روش ساده برای تشخیص زعفران اصل است.
#مرحله اول؛
زعفران را در آب قرار دهید. در برخی مواقع خیلی سریع باعث تغییر رنگ آب خواهد شد؛ اما این تغییر رنگ ارزشی ندارد، زیرا این تغییر سریع رنگ نشان از تقلبی بودن زعفران است.
#مرحله دوم؛
ریشه را مدتی کوتاه در آب قرار دهید وقتی ریشه را از آب بردارید، زعفران اصلی، رنگ خود را از دست نمیدهد، در حالی که اگر تقلبی باشد، رنگ اضافه شده خود را کاملا از دست میدهد و به نظر نمیرسد یکسان باشد.
#مرحله سوم؛
اندکی زعفران را در آب جوش قرار دهید، 5 دقیقه صبر کنید. اگر پس از 5 دقیقه رنگ ریشه به سفید متمایل نشده باشد نشان از اصل بودن آن دارد. اگر این اتفاق زیر 5 دقیقه رخ دهد، یعنی زعفران تقلبی است.
زعفران اصلی از تقلبی با کمک جوش شیرین
یک آزمایش بسیار جالب این است که کمی جوششیرین را در آب اضافه کرده و مخلوط کنید. سپس زعفران را به مخلوط اضافه کنید. نتیجهی ترکیب زعفران اصلی با مخلوط آب و جوششیرین مایع ای زردرنگ است و اگر زعفران تقلبی باشد، رنگ مخلوط، قرمز تیره خواهد شد.
یکی از کلمات کاربردی برای شناسایی زعفران، استفاده صحیح از کلمه شیرین است. زعفران خوب همیشه باید بوی شیرین بدهد، اما هرگز طعم شیرینی نداشته باشد.
گاهی سودجویان برای اضافه شدن وزن زعفران به آن چربی می دهند. راه ساده ای که برای تشخیص زعفران تقلبی که روغن به آن اضافه شده است این است که مقداری از آن را روی کاغذ سفیدی بریزید و با یک انگشت چند ثانیه آن را روی کاغذ فشار دهید. اگر آثار چربی روی کاغذ مشاهده کردید، زعفران تقلبی در دستان شماست.
روش علمی تشخیص زعفران اصل در واقع برای تجار این حوزه کارآمد است. این آزمایش های بسیار دقیق هستند و کمک می کنند که در معاملات زعفران، شرکت ها ملزم باشند تا گواهینامه کیفیت زعفران ارائه داده و زعفران تقلبی روانه بازار نکنند.
اولین کار این است که زعفران مورد نظر خود را از برند های معتبر و از فروشگاه های رسمی و خریداری کنید. این کار تا حدود زیادی ما را در خرید زعفران اصل یاری می کند. شرکت های اصیل تولید کننده زعفران که به صورت رسمی و با پروانه تایید شده فعالیت می کنند، ملزم هستند که برای زعفران خود آنالیز کیفی ارائه دهند و این به معنای تایید رسمی کیفیت زعفران ارائه شده است و می توان احتمال وجود زعفران تقلبی در آن را منتفی دانست.
با خرید زعفران بسته بندی شده، احتمال اینکه زعفران تقلبی خریداری کنید کاهش می یابد. باید بدانید که احتمال تقلبی بودن زعفران در زعفران فله فروشگاه ها زیاد است. همچنین ممکن است تشخیص زعفران اصل گاهی مشکل باشد. بنابراین با خرید زعفران بسته بندی شده از برند های شناخته شده از اصل بودن آن اطمینان خواهید داشت.
تصویر زیر نمونه ای از ظروف پلی کریستال زعفران تولید شده توسط شرکن صدف پک را نشان میدهد. محصول با کیفیت صدف پک در ایران و نیز بازار جهانی برای بسته بندی زعفران تولید شده عرضه میشود.
شاید بپرسید نورگیری فروشگاه چه تاثیری در کیفیت زعفران دارد؟
یکی از نکات مهم در نگهداری زعفران این است که تابش نور میزان کیفیت زعفران را کاهش میدهد. بنابراین اگر فروشگاهی که از آن زعفران خریداری میکنید به تابش نور خورشید به داخل مغازه توجه نداشته باشد و زعفران در معرض تابش نور خورشید باشد، به احتمال زیاد زعفران مورد نظر چندان با کیفیت نیست.
برای آن که زعفران خاصیت خود را از دست ندهند، از هاون های فلزی استفاده نکنید. هاون های سنگی انتخاب بهتری برای این کار هستند.
برای اینکه زعفران بهتر آسیاب شود بهتر است همراه با زعفران یک حبه قند یا مقداری شکر در هاون اضافه کنید.
بس از کوبیدن کامل به این روش بهتر است زعفران ها را الک کنید تا بهصورت یکدست شود. این کار باعث میشود که زعفرانکامالً داخل آب حل شود و رنگ بهتری داشته باشد.
بدین صورت که مقداری زعفران را در بسته پالستیکی قرار دهیم و با پشت قاشق، قسمت برآمدگی، زعفران را خرد میکنیم . برتری این روش به خاطر این است که تمام زعفران ها به یک اندازه آسیاب میشود و زعفران ها پخش و دور ریز ندارد.